Is beleggen iets voor jou?

Beleggen is één van de manieren om vermogen op te bouwen voor de toekomst. Het kan je meer opleveren dan sparen, maar is meestal ook risicovoller. Bedenk daarom goed wat je wilt bereiken met beleggen.

Wat wil ik bereiken met beleggen?

Heb je een specifiek doel voor ogen? Zoals een spaarpotje voor de studie van je kind? Of probeer je simpelweg meer rendement te halen dan met sparen? Welk doel je ook hebt, beleggen is niet zonder risico. Maar andersom geldt ook: als je een doel wilt bereiken, moet je wellicht risico accepteren.

Moet ik zelf proberen te beleggen?

Zelf beleggen kost tijd. Voor de hobbyisten is dat geen punt. Maar als je geen tijd of interesse hebt om je te verdiepen in beleggen, kun je het beleggen prima uitbesteden. Vergelijk het met het kopen en rijden van een auto. Echte hobbyisten weten precies uit welke onderdelen een auto bestaat. Maar om een auto te rijden is al die kennis niet nodig.

Waar moet ik op letten?

Voordat je een auto koopt, wil je weten wat ie kost en wat ie kan. Zo is het ook met beleggen. Als je geld inlegt in een beleggingsoplossing, wil je bijvoorbeeld weten wat de kosten zijn, hoe ‘veilig’ je geld is en of je je doel kan halen met het rendement dat wordt verwacht. Met Advies-Check kun je de vele beleggingsoplossingen met elkaar vergelijken.

Hoeveel risico wil ik lopen?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: beleggen is niet zonder risico. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Als je op de langere termijn meer rendement wilt dan met sparen, moet je in de tussentijd ook meer risico accepteren.

Bepaal voordat je geld inlegt in een beleggingsoplossing hoeveel risico voor jou acceptabel is.