Hoe verklein je het risico van beleggen?

Beleggen zonder risico bestaat niet. Dat besef is er vaak wel. Maar dat is ook precies waarom veel mensen de overstap naar beleggen niet durven te maken. Want betekent dat risico nu eigenlijk? 

Als je gaat beleggen, wil je graag weten hoeveel geld je kunt verliezen. Het simpele antwoord is: ‘alles’. Maar let wel… dan moet ook echt álles misgaan. En die kans wordt kleiner naarmate je je geld verspreidt over meerdere beleggingen. Maar eerlijk is eerlijk, met beleggen kun je al je geld verliezen.

Dan is de volgende vraag: Hoe verklein je het risico van beleggen? Dan heb je te maken met een aantal vuistregels:

1: Spreid je geld over meerdere beleggingen

Als je kiest voor een kant-en-klare beleggingsoplossing van een bank of een vermogensbeheerder, wordt je geld automatisch verspreid over meerdere beleggingen. Banken en vermogensbeheerders kiezen daarbij een bepaalde verdeling in onder andere aandelen en obligaties. Bij elk risicoprofiel past een bepaalde verdeling.

2: Beleg met geld dat je langere tijd kunt missen. Hoe langer, hoe beter

Als je beleggingen in waarde dalen, heb je meer kans dat de waarde zich weer ‘herstelt’ als je langer de tijd hebt.

3: Stort periodiek geld in plaats van een bedrag ineens

Als je het geld dat je beschikbaar hebt voor beleggen, verspreid over een langere periode inlegt, beperk je het risico dat je op de hoogste koersen instapt.

4: Bouw het risico af als je je geld minder lang kunt missen

Zorg dat je beleggingen volgens een lager risicoprofiel worden belegd, als je je geld binnen 10 jaar nodig hebt. En binnen 5 jaar volgens een nog lager risicoprofiel. Heb je het geld binnen 2 jaar nodig? Kies dan voor sparen.