ABN AMRO stopt met beleggingsadvies rond profielfondsen


ABN AMRO heeft zonder tamtam een nieuwe vorm van dienstverlening geïntroduceerd: Begeleid Beleggen. De naam is nieuw, de inhoud niet. Begeleid beleggen werkt met de profielfondsen van ABN AMRO, die al geruime tijd worden aangeboden. Maar verschil is er wel degelijk: Begeleid Beleggen is beleggen zónder advies, terwijl de profielfondsen eerder alleen mét advies werden aangeboden.

ABN AMRO heeft dus afscheid genomen van haar advies-service rond de profielfondsen. Klanten zijn voortaan zélf verantwoordelijk voor het risico dat ze willen en kunnen nemen. Dit betekent dus een beperking van de dienstverlening. Maar hier staan wel lagere kosten tegenover.

Voorheen moest een klant met een adviseur van ABN AMRO is gesprek om te beleggen in een profielfonds. Dit werd verrekend in een jaarlijks tarief van 0,36% over de waarde van de belegging. Daarnaast betaalde een klant fondskosten, de kosten die het profielfonds in rekening brengt.

Begeleid Beleggen ABN AMRO Profielfondsen (zoals de nieuwe service formeel heet) kost 0,25% per jaar. Ook hierbij geldt nog steeds dat een klant fondskosten betaalt, die gelijk zijn gebleven.

Begeleid Beleggen is dus beleggen zonder advies, op basis van execution-only. Daarmee verschilt de service niet van het beleggen in de ABN AMRO profielfondsen via andere kanalen, zoals De Giro, BinckBank en Alex.