Kun je appels met peren vergelijken?

Adviseer je je klant om te kiezen voor een beleggingsoplossing op basis van vermogensbeheer of execution-only?

 

Beleggingsoplossingen zijn er vele soorten en maten. Bij de één beleg je direct in aandelen en obligaties, bij de ander in trackers en bij weer een ander krijg je een combi. Zo zijn er ook verschillen in kosten, beleggingsdoelstellingen en risico. Het is al niet eenvoudig om door al deze kenmerken de juiste beleggingsoplossing te kiezen. Maar voordat je je daar doorheen worstelt, is de eerste vraag: Welke vorm van dienstverlening kies je? Vermogensbeheer, advies of execution-only?

 

Waarom is de vorm van dienstverlening belangrijk?

Als je met je klant over beleggen praat, gaat het al snel over zijn doelstellingen en risicobereidheid. De bepaling van het risicoprofiel is de basis voor elke beleggingsoplossing. Bij vermogensbeheer ligt de verantwoordelijkheid over de juistheid van het risicoprofiel bij van de aanbieder. Die aanbieder heeft vervolgens de taak om conform het risicoprofiel van je klant te beleggen. Bij execution-only beleggingsoplossingen is de passendheid van het risicoprofiel het pakkie-an van je klant. Jij als adviseur kan je klant daarbij helpen. Oók als je geen AFM-vergunning hebt.

 

De praktijk van vermogensbeheer

Vrijwel alle aanbieders gaan uit van modelportefeuilles voor ‘standaard’ risicoprofielen. Een klant wordt ingedeeld in een bepaald risicoprofiel en zijn geld wordt vervolgens belegd conform de modelportefeuille die hoort bij dat risicoprofiel. Als dat volledig geautomatiseerd is ingeregeld, kunnen de kosten hierdoor laag zijn.

 

Hoe zit dat bij execution-only?

Aanbieders die beleggingsoplossingen op basis van execution-only aanbieden, hoeven zich alleen maar druk te maken over de modelportefeuilles die voor een bepaald risicoprofiel zijn samengesteld. De zorg over het indelen van een klant in een bepaald risicoprofiel hebben ze niet. Dat is een taak van de klant. Dat betekent dus minder zorgplicht voor de aanbieder. En dat scheelt in kosten.

 

Waar kies je als adviseur voor?

Veel adviseurs zijn huiverig voor de reacties van hun klanten als het niet goed gaat met de beleggingen. Bij een beleggingsoplossing op basis van vermogensbeheer, heb je als adviseur minder ‘morele’ aansprakelijkheid. Wél kun je jaarlijks met je klant bekijken of de vermogensbeheeroplossing nog past bij de doelstellingen en wensen van je klant.

 

Bij een beleggingsoplossing op basis van execution-only, is je klant verantwoordelijk voor het gekozen risicoprofiel en de gekozen bijbehorende beleggingsoplossing. Jij kunt hem als adviseur daarin adviseren of begeleiden. Dat betekent ook meer ‘morele’ aansprakelijkheid. Daar staat tegenover dat over het algemeen een oplossing op basis van execution-only lagere kosten berekent. En rendement begint bij zo laag mogelijke kosten…