Doe meer met je diploma Wft Vermogen

Lindenhaeghe-trainer René Kuiper over een diploma-met-potentie
rene_kuiper_236-298

“Beleggen en speculeren zijn twee heel verschillende dingen!”

Wft Vermogen is vaak een noodzakelijk kwaad. Wil je in aanmerking komen voor de beroepskwalificatie Hypothecair krediet dan zul je het examen Wft Vermogen moeten halen. Is de buit eenmaal binnen, dan wordt het diplomaatje nauwelijks nog een blik waardig gekeurd. En dat is ‘eeuwig zonde’ vindt professional trainer René Kuiper. “Wft Vermogen is een miskend diploma!”

We spreken René terwijl hij zich voorbereidt op de Opleiding Wft Vermogen. “Het is echt jammer”, begint hij, “dat er zo weinig adviseurs zijn die in hun praktijk iets doen met de kennis die – de toch best pittige opleiding – Wft Vermogen oplevert. Neem nou vandaag: de hele dag besteden we aan beleggen. Vaak roepen financieel adviseurs bij voorbaat al: ‘Daar doen we niets mee!’”

Begin bij het weghalen van de angst voor beleggen

René gaat er eens goed voor zitten. Hij heeft wel een paar tips voor adviseurs die weinig doen met het onderdeel beleggen van het diploma Wft Vermogen. Zoals: begin met het weghalen van de angst voor beleggen, creëer vruchtbare bodem voor een vervolggesprek. René: “Veel mensen denken dat beleggen en speculeren hetzelfde zijn. Dat zijn echt twee verschillende dingen. Beleggen is: een degelijk huis kopen met de gedachte er voor langere tijd in te gaan wonen. Speculeren is het ongezien aanschaffen van een niet-courant pand, dat misschien wel op verontreinigde grond staat, met het idee dat je het volgende maand weer van de hand doet om er winst op te maken.”

Sparen = risicovol

Volgens René begint het allemaal met de juiste uitleg richting de klant. “Neem dat huis als voorbeeld. Dat kun je gebruiken om de klant iets duidelijk te maken. Een huis kopen vinden we normaal. Beleggen is net zo normaal. Sterker nog: sparen levert veel meer risico op, met de huidige rentestand. Mensen zijn bang dat ze met een belegging hun financiële doel niet halen. Maar met sparen gaan ze het zéker niet halen. Beleggen – in de juiste mix – is nodig als het gaat om kapitalen voor lijfrentes. Of bijvoorbeeld een buffer bij arbeidsongeschiktheid op latere leeftijd.”

Doorverwijzen is ook een advies!

René geeft aan dat een gesprek over vermogensplanning rustig opgebouwd moet worden. “De eerste keer haal je de angst weg. De tweede keer ga je in gesprek over de mogelijkheden. De derde keer kom je met een goed voorstel. En kun je dat voorstel zelf niet doen, of wil je dat niet, verwijs dan door. Daar help je een klant meer mee dan hem te adviseren het geld maar gewoon op de rekening te laten staan.”

René kan er nog wel even over doorpraten. Maar daar is nu geen tijd voor. Er wacht een zaal cursisten op hem.

Advies-Check is onlangs gestart met een ronde kennissessies-voor-financieel-adviseurs over de do’s & don’ts van vermogensadvies. Opleidingsinstituut Lindenhaeghe is één de sprekers. Een sessie bijwonen? Klik hier voor informatie over de sessies bij jou in de buurt.