Open brief aan financieel adviseurs en financieel planners

Laat ik eerlijk zijn. Wij hadden u niet als doelgroep voor ogen toen we Advies-Check ontwikkelden. We wilden ons richten op uw klanten, op consumenten. Op onze vrienden en familieleden die wel wat geld over hebben maar geen idee hebben hoe ze daarmee kunnen beleggen. Omdat ze het eng vinden, te weinig tijd hebben en het niet snappen.

We dachten met Advies-Check een tool voor ze te ontwikkelen waarmee ze met een paar eenvoudige stappen een goede kant-en-klaar beleggingsoplossing konden vinden. Want aan kant-en-klare beleggingsoplossingen geen gebrek. Vrijwel elke bank of vermogensbeheerder biedt ze wel aan. Juist voor die klanten met te weinig tijd, kennis en zin.

Maar zijn ze ook allemaal even geschikt? Of even goed? Nee natuurlijk. Ze verschillen nogal. Op het gebied van kosten, samenstelling, rendement en risicobeleid. Belangrijke criteria waarop je een beleggingsoplossing beoordeelt.

We hoopten onze vrienden en familieleden en daarmee de rest van Nederland stap-voor-stap te begeleiden naar een beleggingsoplossing die bij ze past. Helaas, die hoop bleek ijdel.

Ons testpanel durfde het toch niet aan. Ze hadden iemand nodig die over hun schouder mee kon kijken, iemand die ze uitleg kon geven bij de verschillende keuzes. Iemand als een financieel adviseur of financieel planner.

Iemand als u dus.

En dat is eigenlijk niet zo gek. Want wie anders kan een consument goed inzicht geven in financiële keuzes. Wel of niet beleggen? Minder of meer risico? Financiële doelen wel of niet halen? En wat zijn die financiële doelen?

En dus zijn we aan de slag gegaan om onze tool in te richten voor u. Zodat u uw klanten een overzicht kunt geven van kant-en-klare beleggingsoplossingen die geschikt voor ze zijn. Dat kan er één zijn. Of meerdere. U kunt de keuze zélf maken. Of aan uw klant overlaten. U kunt advies geven. Of begeleiding.

Wist u namelijk dat er op de markt wel meer dan 200 beleggingsoplossingen zijn? Van wel meer dan 40 financiële aanbieders? Wat wij beogen is u een objectief overzicht te geven van alle ‘standaard’ beleggingsoplossingen voor consumenten die 5.000 tot 500.000 euro belegbaar vermogen hebben.

U krijgt van ons een tool waarmee u ze kunt filteren op het risicoprofiel van uw klant. Dat is immers de eerste stap. Vervolgens kunt u sorteren op kosten, rendement, risico/rendementsverhouding, samenstelling, complexiteit en talloze andere criteria.

Zo komt u tot een voorselectie voor uw klanten. En daar is die klant flink mee geholpen. Want áls uw klant (samen met u) eenmaal de keuze voor beleggen heeft gemaakt, wil hij weten ‘waarin te beleggen’. Voor die klanten met weinig zin, tijd en kennis zijn kant-en-klare beleggingsoplossingen bij uitstek geschikt. U kunt ze helpen bij het zoeken naar geschikte oplossingen.

Gun uw klant de beste beleggingsoplossing.

 

Met vriendelijke groet,

Esther Waal

Mede-oprichter Advies-Check